Is zwemmen een goede sport?

Of je nu een wedstrijdzwemmer bent voor een plaatselijk team of gewoon geïnteresseerd bent in baantjes trekken voor je gezondheid, het lijdt geen twijfel dat de zwemsport veel te bieden heeft. In feite is zwemmen een oefening die elk deel van het lichaam ten goede komt. Dit geldt vooral voor de spieren en botten, die een training krijgen zonder het gebeuk dat gepaard gaat met andere soorten aerobe oefeningen zoals hardlopen of basketbal. In plaats daarvan versterkt consequent zwemmen het lichaam, verbetert het cardiovasculaire uithoudingsvermogen en bouwt spierkracht op, terwijl de druk op de gewrichten en de wervelkolom afneemt.

Zwemmen biedt ook een uniek voordeel voor de hersenen, omdat het de bloedstroom en de zuurstof naar de hersenen verhoogt. Dit kan leiden tot een beter geheugen, verbeterde cognitie en een betere focus. Bovendien veroorzaken de herhaalde bewegingen van het zwemmen de afgifte van natuurlijke endorfines, die je stemming kunnen verbeteren en stressniveaus kunnen verlagen. Het is geen wonder dat zwemmen een van de populairste trainingen is voor volwassenen van alle leeftijden en achtergronden.

Bovendien kun je door de relatief gewichtloze omgeving van zwemmen je hele lichaam tegelijk trainen – inclusief de armen en benen, maar ook de kern en de rug. Als gevolg daarvan helpt zwemmen bij het opbouwen van het totale uithoudingsvermogen van het lichaam, wat essentieel is voor elke sporter.

Afgezien van de duidelijke lichamelijke voordelen is zwemmen ook een geweldige training voor je hart en longen. Dat komt omdat de ademhalingsoefeningen die bij deze sport horen, kunnen helpen de longcapaciteit te vergroten en de ademhalingstechniek te verbeteren. Bovendien maakt de vochtige, warme en meestal weinig pollen bevattende omgeving van een zwembad zwemmen een uitstekende keuze voor mensen met astma of andere aandoeningen aan de luchtwegen.

De relatieve gewichtloosheid van zwemmen kan ook een aanwinst zijn voor mensen met gewrichtsproblemen, zoals artrose. Onderzoek heeft aangetoond dat zwemmen de stijfheid van de slagaders kan verminderen, wat een veel voorkomend symptoom is van deze aandoening. Zwemmen kan ook een goede optie zijn voor zwaarlijvige mensen die misschien niet genieten van belastende oefeningen, zoals hardlopen of basketbal.

Bovendien helpt het water om het lichaam te reinigen en te ontgiften door gifstoffen en zware metalen te verwijderen. Daardoor kan zwemmen het immuunsysteem verbeteren en ziekten voorkomen, zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes en hartziekten. Bovendien stimuleert het water ook de bloedvaten en vermindert het spataderen. Daardoor wordt het lichaam na verloop van tijd slanker en gezonder. Bovendien zien zwemmers er doorgaans sexyer uit dan niet-zwemmers. Dat komt omdat je, om goed te kunnen zwemmen, je spieren op een heel precieze manier moet gebruiken. Zwemmen vereist ook een bepaalde houding, waardoor slungeligheid kan worden uitgebannen en de schouders op één lijn worden gebracht. Daardoor worden zwemmers vaak beschouwd als de schoonste atleten in alle sporten.