DeetosSnel C1 pakt de zaaltitel tegen Nieuwerkerk C1
Lees meer ...
Achilles C1 wint veldfinale van Oranje Wit C1
Lees meer ...
Drachten/van der Wiel C1 pakt zaaltitel
Lees meer ...
Sporting Delta C1 de sterkste in Leiderdorp
Lees meer ...


Achilles C1 7
Een jongens/meisjesdroom wordt werkelijkheid
Daar zit je dan een dag later volledig ontspannen maar met twee pijnlijke knieën, een kopje thee en boterham, achter de computer je verhaal te schrijven. Mijn laatste verslag van de veldperiode (17e). Verhaal? Eigenlijk een avontuur, ja een avontuur waar een boek over kan worden geschreven. In mijn jeugd had je geen Facebook, Twitter of Instagram of andere Social Media dus lazen we een boek. Jullie zullen wel denken lezen? Dat doen wij alleen maar als het echt nodig is voor

school. Ik kan jullie vertellen dat als je een boek lees over welk onderwerp dan ook, dan gebeuren er rare dingen in je hersens, je probeert je een voorstelling te maken hoe de personages eruit zien. Je droomt een beetje weg en er vormt zich een film in je hoofd die het boek vertaald. Als voetballiefhebber waren mijn favoriete jongensboeken Achilles C1 12Eddie en Eric. Dit was een verhaal over een voetbaltweeling die avonturen beleefde tijdens hun voetbalcarrière. Geweldige avonturen die ze beleefden. De een was spits of midvoor zoals ze vroeger zeiden en de ander was laatste man of ausputzer. Die boeken verslond ik werkelijk binnen enkele dagen. Zij waren mijn helden. Zelf natuurlijk ook gedroomd van een voetbalcarrière als profvoetballer, wel er tegenaan gezeten en mooie jaren gehad bij verschillende verenigingen op een heel behoorlijk niveau. Nooit verwacht dat ik op 46 jarige leeftijd nog helden zou hebben want je bent op die leeftijd natuurlijk al ervaren door het leven zelf. Schijn bedriegt en hard ook want de kinderen van de C1 zijn onze nieuwe helden, ze hebben hun droom waargemaakt, zij hebben het bijna onmogelijke waargemaakt, zij hebben de vereniging op de kaart gezet. Alle korfbalinstituten in korfballand in hun hemd gezet. Het nietige Achilles heeft de eerste plek te pakken en hun heldenstatus waargemaakt. NEDERLANDS VELDKAMPIOEN 2013!!!

De voorbereiding
Even een flashback. Voor deze droom werkelijkheid werd, was er na de wedstrijd tegen de Meeuwen nog een stukje voorbereiding.
Maandag begint alweer de voorbereiding, een stukje napraten met de coach van de huidige D1, Dennis Brusse, die de kids van de D1 nog 1x per week training geeft omdat de vakantie nog heeeel lang op zich laat wachten. Ik sla alle bruikbare tips op maar merk dan tegelijkertijd op dat mijn harde schijf vol zit en dat er een stukje vermoeidheid zich openbaart. Het is een lang seizoen en het moment is aangebroken dat je eigenlijk klaar ben met dit seizoen. Korfbalmoe? Wekelijks die Achilles C1 8spanning van de kinderen op scherp zetten? Werken naar een stijgende lijn, het maximale eruit halen. Kinderen die dan halfbakken trainen en die je weer moet corrigeren? Praten over de piek die we willen bereiken op het NK. Analyses die rondgestuurd worden. Pffff
Gelukkig is er dan ook nog tijd om wat leuks te doen met de ploeg. Pannenkoeken eten met de kampioenen. B1 en C1 zijn uitgenodigd om pannenkoeken te eten omdat ze kampioen zijn geworden bij Pannenkoeken restaurant Genieten. Het was erg gezellig maar bij de coaches Tjitse, Martin en Brian is de vermoeidheid van hun gezicht te lezen. Gillende en schreeuwende kinderen die druk praten over alles behalve korfbal. Heel hun sociale leven komt voorbij, over jongens of meiden die ze leuk vinden of waar ze verliefd op zijn. School is stom, SE’s die binnenkort moeten worden gedaan en kamp waar ze naar uitkijken. Als het etentje voorbij is rijdt iedereen weg en draaien de 3 coaches een rondje en rijden nog even terug om een drankje te doen. Zo wordt een gezellige avond netjes afgesloten

Dinsdag de training, Martin steekt zijn verhaal af hoe de wedstrijd verliep tegen de Meeuwen en heeft het magisch woord FOCUS weer een aantal malen benoemd. Diverse films van Oranje Wit zijn via de mail verspreid met de vraag of de kinderen willen kijken. Sanne is niet erg lekker en blijft thuis dus Anne doet als stand in mee met de trainingen. Oranje Wit is de volgende tegenstander en wij hebben hulp uit onverwachte hoek gekregen van de coach van Nieuwerkerk C1, die ons feliciteerde met de winst tegen de Meeuwen en bruikbare info doorspeelde over Oranje Wit. Geweldig is het ook dat het ons meer gegund wordt dan Oranje Wit. Er wordt getraind op het spel van Oranje Wit, waarbij er scherper wordt getraind dan normaal. Het spel wordt een aantal malen stilgelegd en er wordt door zowel de spelers als de coaches oplossingen aangedragen. Als de training wordt afgesloten wordt er nog even wat geschoten door met name de heren. Het aftellen is begonnen nog 3 dagen….

Donderdag de 2e training het is warm en erg benauwd. Weer een korte inleiding van Martin en de oefeningen en partijvorm worden afgewerkt. Zwetend en steunend maar met maximale inzet. De stukken vliegen er soms. Jaloers wordt er gekeken naar de andere kant waar de trouwe C2 spelers en speelsters met waterballonnen aan het gooien zijn naar elkaar. Dat allemaal in een spelvorm van tjoekbal. Er wordt tussendoor gesproken en hoe we Oranje Wit gaan bestrijden. Even wat drinken en weer doorgaan. We bespeuren wat irritatie en geprikkelde ego’s die elkaar even de waarheid zeggen. Weer wordt het spel stilgelegd en de vakken bij elkaar gezet. Wat gaat er goed en wat gaat er fout? Diverse opdrachten worden uitgevoerd, soms goed, soms wat minder. Door de coaches word corrigerend opgetreden, soms een brul, soms een aai over de bol. Beide coaches kijken elkaar aan en knikken beide goedkeurend. Na de training nog even bij elkaar en uitleggen dat het goed is dat de kinderen elkaar op scherp zetten, dat mag ook maar daarna moet het ook weer klaar zijn. Intussen zit de C2 half mee te luisteren en maar ook op een typische manier te gniffelen. Martin en Brian voelen het aan en sluipen stiekem weg, dan barst het geweld los en proberen de C2’ers de C1 spelers en speelsters nat te gooien met waterballonnen. Dat is natuurlijk het sein om een watergevecht te houden. Kannen en flessen worden gevuld en zelfs de coaches zijn de pineut. Helaas in de baldadigheid ging Joren op de brug onderuit en stoot zijn scheen lelijk tegen het houtwerk. De schrik is het eerste wat overheerst bij de coaches maar de schade valt gelukkig mee. Een dikke bult en een schaafwondje maar dat brengt zijn deelneming aan het NK niet in gevaar. Nog 2 dagen….

Vrijdag de laatste voorbereidingen voor de grande finale. Vrijdag staat in het teken van een schottraining en de laatste puntjes duidelijk maken. De wedstrijd van Oranje Wit wordt geanalyseerd om de laatste struikelblokken eruit te halen. Eerste deel van de training is gewoon gezellig en ontspannen schieten. In het tweede deel van de training werden de vakken opgesplitst, een vak ging met Martin mee, film kijken en het andere vak werkt met Brian strafworpen en vrije ballen af. Zenuwachtige ouders kijken langs de lijn mee en vragen zich af hoe de groep ervoor staat. Daarna wordt er geruild en gaat de ene groep naar binnen en doet de Achilles C1 9andere groep buiten z’n oefeningen of beter gezegd beetje pielen en praten. Ik vind het allemaal prima als daarmee de spanning verdwijnt voor zo’n belangrijke wedstrijd. Alleen wie haalt de spanning weg bij de coaches? :-)

De wedstrijd
Zaterdag 5:15 Keoni wekt mams en vraagt of we niet op moeten staan. Hij is ook zo zenuwachtig want deze C1 ploeg zijn toch wel afgelopen jaar zijn helden en heldinnen geworden. Mams een beetje kribbig en zegt dat het wel erg vroeg is. Paps lacht want hij is ook al wakker, kon niet echt slapen want hij is nog zenuwachtiger dan zijn spelers. Paps ging de nacht ervoor om een uur of half 3 slapen, hele scenario’s spelen zich af in z’n hoofd “wat als… en als ….” Het lijkt een beetje op die leesboeken van vroeger. Deze gasten zijn nog zo jong en moeten iets onwerkelijks presteren. Is dat niet teveel gevraagd? Ik stap onder de douche en probeer het maar snel van me af te spoelen. Om 8:00 ontbijten met de ploeg in de kantine, Cindy en Kees zijn weer zo vrijgevig geweest om de selectie op een ontbijt te trakteren. Bedankt Cindy en Kees!! Na het heerlijke ontbijt waarbij Gino en Bart ook zijn aangeschoven is de staf compleet en kunnen we afreizen richting Sporting Delta. Inmiddels hebben zich ook aardig wat ouders verzameld en gaan we met een behoorlijke karavaan naar Dordrecht.

Aangekomen in Dordrecht ligt het mooie complex van Sporting Delta compleet ingericht met rode banners met Nederlands Kampioenschap er schitterend bij. We worden we opgevangen door een begeleider die ons consumptiebonnen en badges geeft voor alle spelers van de C1, coaches, staf en reserves. Alles is tot in de puntjes is geregeld. De spelers en reserves maken zich klaar en gaan inschieten. Een strak tijdschema wordt aangehouden en in de laatste voorbespreking wordt gehouden inclusief een motivatiefilmpje van Bart. We zijn er klaar voor!!

Achilles C1 10Daar zijn we dan DE WEDSTRIJD, de laatste hobbel naar die felbegeerde titel Nederlands Kampioen!! Alles moet kloppen, alle puzzelstukjes moeten passen. Alle spelers moeten bereid zijn voor elkaar te werken. We gaan tot het gaatje. De spelers worden een voor een voorgesteld en het is weer duidelijk dat het Achilles publiek de boventoon gaat voeren. Jolanda, Audrey, Mandy, Dinna met vriendin en Marieke hadden een ludieke actie verzonnen om verkleed als een soort Playboy bunnies in zwart-wit kleding de boel op stelten te zetten. Ed Arbouw was er helaas niet bij maar Sten nam hem prima waar. Achilles was in kleur en toon duidelijk de meerdere. Oranje Wit kwam met een handjevol supporters en dat terwijl zij eigenlijk een thuiswedstrijd speelden. Die slag hadden we al gewonnen!! De toss werd net als vorige week ook gewonnen dus nu de wedstrijd nog.

Achilles begon en legde binnen 2 seconden een beginbal op de mat of beter gezegd in de korf. Benthe als eindstation en Joren als aangever. Dat was een lekker begin!! 1-0. Daarna wordt door Achilles de wedstrijd gedomineerd. Een aantal kansen maar nog niet doeltreffend genoeg. De zenuwen zullen vast meespelen. Daniek krijgt een stip, 7 minuten na onze score. En jammer genoeg mist ze deze. Oranje Wit scoort later de gelijkmaker via een doorloop 1-1. Maar 2 minuten later is het weer raak en scoort Esmee met een doorloop 2-1. Overtreding van onze kant en Oranje Wit scoort 2-2. Een paar minuten later weer een doorloop van Oranje Wit 2-3. Het blijft spannend. Het duurt weer even voor er wordt gescoord maar we krijgen weer een stip mee. Daniek gaat weer staan (echt heel knap Daniek) en gooit de bal er gewoon in 3-3. Oranje Wit neemt weer afstand met een vrije bal 3-4.
Rust
Daar zien we toch weer sippe gezichten bij de C1. We praten op ze in en peppen ze weer op want er is nog niets aan de hand. Weer verbeten gezichten als we de kleedkamer uitkomen. We gaan er weer voor.
De 2e helft
En ja ze geloven er weer in als Pepijn de gelijkmaker met een afstandschot erin legt 4-4. Weer 2 minuten later is het Daniek die ons met een afstandschot op voorsprong zet 5-4. De voorsprong wordt uitgebreid want Joren scoort nu met een afstandschot 6-4. Helaas zorgen 2 vrije ballen op rij ervoor dat Oranje Wit weer langszij komt 6-6. Binnen een minuut scoort Joren een korte kans onder de paal 7-6. Weer een doorloop bal van Oranje Wit brengt ze weer langszij 7-7. We krijgen weer een stip mee en Sanne Alsem legt hem er feilloos in 8-7. Toch weet Oranje Wit 2x op rij te scoren en pakken weer een kleine voorsprong 8-9. Mark sleept er met een doorloop een verlenging uit 9-9.
De wedstrijd is nu een thriller geworden want verlengen vergt veel kracht.

Verlenging
In de verlenging slaan de Leeuwen toe want het vak van Joren, Mark, Daniek en Benthe vergroten de voorsprong. Eerst Joren met een slim balletje onder de paal 10-9 en daarna was het Mark, die een lastige wedstrijd had, gooide alle schroom van zich af en scoorde een mooi afstandschot 11-9. Dit was zo’n beetje de Achilles C1 11nekslag voor Oranje Wit want toen ook nog eens Pepijn en Tobias 12-9 en 13-9 allebei scoorden was het echt gebeurd. Het publiek telde de laatste seconden af en de droom van alle spelers werd werkelijkheid. ACHILLES C1!!! NEDERLANDS KAMPIOEN!!!!
Spelers vielen elkaar huilend in de armen, de coaches omhelzen elkaar en het publiek stroomden het veld op om de vreugde met hun kampioenen, hun helden te vieren. Moeders en vaders omarmen hun kroost en zijn supertrots. De prijsuitreiking door international Mick Snel en bondscoach Jan Sjouke van de Bos was een hoogtepunt in jullie jonge carrière.

Joren, Benthe, Daniek, Mark, Sanne, Esmee, Tobias en Pepijn ik zei het vorige week al jullie zijn helden en heldinnen en jullie hebben het bijna onmogelijke waargemaakt. Niet alleen wij zijn trots maar heel Achilles is trots en jullie zullen komende jaren steeds scherper in de gaten worden gehouden door verenigingen die jaloers zijn op zulke goede spelers. Blijf vooral lekker genieten komende tijd van deze titel want niemand kan dit jullie afnemen. Jullie hebben het voor elkaar gekregen deze volwassen man zo diep emotioneel te raken met jullie combinatie van spelvreugde, emoties en begaafde manier van korfballen, dat hij als een klein kind z’n tranen liet gaan van trots (nog bedankt Daan) :-). Voortaan sta ik nu bekend bij de vereniging als die grote donkere, jankende knuffelbeer maar dat maakt mij niet uit. Het was een geweldige ervaring!!

De stafleden, Gino voor de verzorging en Bart als cameraman, geweldig dat jullie net als bij het NK in de zaal er weer bij wilden zijn. Ik hoop dat we in de toekomst vaker een beroep mogen doen op jullie.
Dan de reserves jullie hebben de medailles dik verdiend want Anne, Selene, Rick, Maaike, Vincent en Noa ga er maar aanstaan, iedere wedstrijd bij de C1 wedstrijden zitten met minimale kans op speeltijd en alleen in geval van nood invallen vergt nog al wat incasseringsvermogen. Volgend seizoen zijn jullie aan de beurt om op dit niveau jullie dromen werkelijkheid te maken. Jullie hebben het van dichtbij gezien het is niet onmogelijk. Bedankt voor jullie onvoorwaardelijke steun.

Het beste publiek van Nederland is een titel die alle Achilles supporters verdienen. Wederom luid en duidelijk maar ook vooral ludiek aanwezig. Volgend seizoen gaan we dat gewoon bij iedere Achilles ploeg doen want wat een boost geeft het een ploeg als het publiek er zo achter gaat staan. Geweldig!! Bedankt!! Alle ouders van de C1 die lekker scherp over onze schouders meekeken :-) ook jullie heel erg bedankt voor jullie onvoorwaardelijke steun afgelopen seizoen.
Mensen achter de schermen Wim,(voor de geweldige foto’s) Audrey Jolanda en Bianca (voor de morele support thuis), Arjen en de rest die we misschien vergeten…..BEDANKT!!!!
En dan mijn grote mattie Martin waar ik heel veel van heb geleerd afgelopen seizoen. Wat een top samenwerking en chemie was er tussen ons. Altijd rustig en verstandig, altijd de vriendelijke oplossing zoeken. Een top collega coach!! (ik hoop dat ik jou nu ook aan het huilen krijg)J :-)

Bron: Achilles(Hg).
 

Kruisfinales            
15 juni 2013            
De Meeuwen C1   - Achilles(Hg) C1     5-  7    
Oranje Wit(D) C1   - DeetosSnel/Volhuis C1   15-14    

 

FINALE Achilles(Hg) C1 - Oranje Wit(D) C1    13-9 (9-9) (3-4)
Datum: 22 juni 2013
Plaats: Dordrecht (Bij Sporting Delta)
Toeschouwers:  
Scheidsrechter: Stefan Slabbekoorn
   
Opstelling
Achilles(Hg) C1:
Benthe van Loon(1), Esmee de Groot(1), Daniek Suurd(2), Sanne Alsem(1).
Pepijn van Loon(2), Joren van Nieuwenhuijzen(3), Mark de Bruin(2), Tobias Welbergen(1).
Trainers/Coaches: Brian Fung-Loy, Martin Vrolijk.
   
Opstelling
Oranje Wit(D) C1:
Dionne Broere, Robin Domisse, Jessica de Morée, Merel Schram.
Job Brouwer(1), Bart Driesprong(4), Bo Oppe(2), Max van Aanholt(2).
Trainers/Coaches: Monique Oppe en Merel van Gurp.
   
Scoreverloop: 1-0; Benthe van Loon, 1-1; Bo Oppe, 2-1; Esmee de Groot, 2-2; Bart Driesprong, 2-3; Bo Oppe, 3-3; Daniek Suurd, 3-4; Bart Driesprong,
Rust
4-4; Pepijn van Loon, 5-4; Daniek Suurd, 6-4: Joren van Nieuwenhuijzen, 6-5; Bart Driesprong, 6-6; Bart Driesprong, 7-6; Joren van Nieuwenhuijzen, 7-7; Max van Aanholt, 8-7: Sanne Alsem, 8-8: Jop Brouwer, 8-9: Max van Aanholt, 9-9; Mark de Bruin,
1ste helft verlenging
10-9; Joren van Nieuwenhuijzen, 11-9; Mark de Bruin,
2de helft verlenging
12-9 Pepijn van Loon, 13-9: Tobias Welbergen.

VERSLAG KNKV
In de finale van de C-jeugd staan Oranje Wit C1 en Achilles C1 tegenover elkaar. Op het veld van Sporting Delta in Dordrecht klinkt, na het voorstellen van de teams, om 11.00 uur het startsignaal.
Na twee seconden weet Achilles al een doelpunt te maken. Door het sterke verdedigen aan beide kanten is het voor de ploegen lastig om tot scoren te komen. De ploegen worden gretiger en worden daardoor iets slordiger in het passen en de afronding. Toch weet Oranje Wit de stand gelijk te trekken: 1-1. Vanaf daar gaat het gelijk op, de ploegen weten mooie aanvallen neer te zetten en gaan de kleedkamer in met een 4-3 voorsprong voor Oranje Wit C1.

De tweede helft begint wederom fanatiek, zowel in het veld als erbuiten. Achilles weet drie keer achter elkaar te scoren en buigt hiermee de achterstand om in een voorsprong; 4-6. Oranje Wit zet echter een tandje bij en trekt de stand weer gelijk. De ploegen houden elkaar in evenwicht en de doelpunten vallen over en weer. Met nog  9 minuten op de klok is de stand gelijk: 9-9. Iedereen knokt voor een doelpunt maar het blijft 9-9 tot aan het laatste fluitsignaal. De ploegen spelen 2 keer 5 minuten verlenging. Halverwege de eerste 5 minuten scoort Achilles een mooie bal onder de korf en ook het volgende doelpunt is voor Achilles: 9-11. In de tweede helft van de verlenging gaat het publiek nog meer achter de ploegen staan en probeert ze naar de overwinning te schreeuwen. Achilles weet wederom 2 keer te scoren en met een stand van 9-13 is Achilles C1 Nederlands Kampioen.
Bron: KNKV.

Alle artikelen op een rijtje van meest gelezen naar minst gelezen