DeetosSnel C1 pakt de zaaltitel tegen Nieuwerkerk C1
Lees meer ...
Achilles C1 wint veldfinale van Oranje Wit C1
Lees meer ...
Drachten/van der Wiel C1 pakt zaaltitel
Lees meer ...
Sporting Delta C1 de sterkste in Leiderdorp
Lees meer ...

Erehaag. Uit de boxen klinkt sound Frederiklaan: “Kam….pi….oe….nen, kampioenen.” Een voor een komen ze het paviljoen binnen. Abigail, Nikki, Janne, Daan, Fabio, Nemo, Fenne, Noah, Kimberley, Sam, Koen, Mitch, Bobbie, Atalante, Tycho. Gejuich. Applaus. Korte toespraak. Zangeres Marloes zingt live “Simply the Best.”

Cadeautje voor het team. Een belofte voor als ze de dubbel zouden pakken. Zanger Lesley Lynch maakt er vervolgens helemaal een feestje van. Handen in de lucht. De C1 op de dansvloer. Even later volgt de polonaise. DSC is los in het Brabantse land. Zomercarnaval.

Enkele uren eerder. De sfeer is geweldig op het veld van het organiserende Oranje Wit uit Dordrecht. KVS en DSC supporters hebben zich rond van het veld opgesteld. Ploegen worden voorgesteld. Aan beide zijden volgt vuurwerk, rook, fakkels. De supporters gaan een eigen wedstrijd aan. Wie is het luidruchtigst? Het duurt de hele wedstrijd. Prachtig. Ik houd het in dit duel op ex aequo.

Binnen de lijnen heeft KVS een betere start. DSC speelt voorzichtig. Laag tempo. Voorzichtig in duels. KVS geeft meer gas. De opening is dan ook voor KVS. Ze nemen in de vierde minuut een voorsprong van 0 – 2. Abigail Slegers scoort vervolgens de 1 – 2. DSC krijgt meer van het spel. In de tiende minuut een strafworp. Mitch Bogers kijkt even waar de scheidsrechter hem neerzet. Het speelveld heeft geen cirkel en geen strafworpstip. Lastig. Hij mist, geen 2 – 2. KVS countert geweldig. In de daarop volgende aanval scoren zij van afstand, 1 – 3. Een moreel tikje wordt uitgedeeld. Twee minuten later is het Daan van Montfort die de aansluitingstreffer maakt. KVS is echter beter in deze fase. Scherper in de duels, meer tempo in de combinaties. DSC oogt verkrampt. Via 2 – 4 wordt het ook 2 – 5. In de eenentwintigste minuut krijgt DSC wederom een strafworp. Ook deze wordt gemist. Knap wat KVS doet. Ze scoren direct de 2 – 6. Met nog drie minuten te spelen moet DSC nu niet de wedstrijd laten glippen. Met kunst en vliegwerk slagen ze erin. Er volgt weer een strafworp voor DSC. De misser gaat als een sidderaal door het publiek. De daarop volgende actie levert weer een stip op. Spanning. Publiek durft amper te kijken. Nu wordt er wel gescoord. Belangrijk doelpuntje net voor rust, 3 – 6.

Tjeerd Kooiman en Guido Brekelmans hebben even de tijd om te repareren. De ploeg opnieuw neerzetten. Op het veld lopen de wissels warm. Er zal iets gaan gebeuren in de opstelling. Dat klopt. Koen Spoor en Mitch Bogers maken plaats voor Tycho Brink en Nemo van der Elzen. Gedurfde keuzes.

Het werkt. DSC pakt het initiatief. Janne van Bussel scoort binnen een minuut de 4 – 6. Twee minuten later scoort Abigail Slegers van afstand 5 – 6. De gelijkmaker hangt in de lucht. Weer een stip voor DSC. En…….weer mis. Mon Dieu. Nummer vier! Twee minuten later herstelt Abigail haar gemiste buitenkansje en scoort van afstand 6 – 6. Dit moet de ploeg moraal geven. Het klopt. In de tiende minuut komt DSC voor het eerst op voorsprong, 7 – 6. In de daarop volgende aanval scoort KVS echter alweer de gelijkmaker. DSC zit inmiddels wel goed in de wedstrijd. Neemt het initiatief over. Binnen twee minuten loopt de ploeg uit naar 9 – 7. Vervolgens heeft DSC goede uitzichten op meer. De kansen vallen niet. KVS richt zich op. Knokt terug. In de achttiende minuut krijgt het loon naar werken, 9 – 9. Met nog vijf minuten te spelen komt Atalante Koolen Bobbie van Happen vervangen. Met een doorbraak twee minuten voor tijd kan zij de matchwinner worden. KVS countert echter weer. Ook hier een doorbraak, 10 – 10. Dit kan alle kanten op. Nog zeven seconden. DSC krijgt weer een strafworp. Tycho Brink neemt de verantwoordelijkheid. Het gaat weer mis. Direct volgt het eindsignaal. Wat een slot. Hoeveel spanning kun je aan? Hoeveel teleurstelling kun je verwerken? Hoeveel frustratie? Dit moet knagen. Zo dichtbij.

Er volgen tweemaal vijf minuten verlenging. Het schaakspel begint. Wie o wie maakt het verschil? Het is een C1 wedstrijd maar het is een volwassen finale. Spanning, mooie doelpunten, fouten, missers, blessures, drama, strijd. Daan van Montfort opent in de eerste minuut de score. DSC staat weer voor. Het is de enige score deze helft. De tweede vijf minuten starten met de gelijkmaker van KVS, 11 – 11. Knap doelpunt. Het dreigt op strafworpen aan te komen. Ik wil er niet aan denken. Ploegen zoeken naar een opening. Nog twee minuten. DSC is in balbezit. Fabio van der Elzen kiest de paalzone. Nemo van der Elzen de aangeefpositie. Beide dames in de spits. Atalante breekt door. Dame KVS neemt over. Atalante speelt de bal door naar Abigail…….schotje. 12 – 11. Hoe lang nog? De tijdwaarneming klopt niet meer. Is het nog ruim een minuut of secondespel? KVS forceert. Het geduld en overleg is verdwenen. Intercepties van onder andere Sam de Kok neutraliseren het gevaar. Dan het bevrijdende fluitsignaal.

DSC in extase. De dubbel. Zaal en veldkampioen. Dat komt zelden voor. KVS in mineur. Zo dichtbij. Het contrast is enorm. Gezien de wedstrijd te begrijpen. De ploegen zaten erg dichtbij elkaar. Ze trakteerden het publiek op een geweldige wedstrijd. Ongelooflijk. In het feestgewoel haal ik Nikki Tamminga even bij me. Feliciteer haar. Ze zegt: “ik ben zo blij, wat een geweldig seizoen.” De opmerking treft mij. In tegenstelling tot de zaalfinale nu geen basisplaats. Veel warm lopen vandaag. Geen invalbeurt. De coaches besloten anders. Geweldige instelling. Complimenten. Het zegt iets over dit team. Een eenheid. Binnen en buiten de lijnen. Samen een missie. Zie het resultaat.

Zaterdag half vijf. DSC is langzaam uit gefeest. Ik bedank de barmannen Frank en Henk. Buiten is de jeugd aan het voetballen. Cooling down. Genoeg gefeest. Ouders kijken toe. Het zonnetje schijnt heerlijk. Tijd om naar huis te gaan. Mooi slot van een enerverende dag en seizoen. Het wordt afkicken op zondagochtend. Voor nu: ‘I’m Walking On Sunshine.’ Vakantie. Fino al prosimmo anno.

Alle artikelen op een rijtje van meest gelezen naar minst gelezen