KvN Korfbal

Op vrijdag vertrokken de D1, ouders en begeleiding naar Wolvega, om zich voor te bereiden op het kampioenschap voor D-pupilen van Nederland. De plaatsing ervoor was een zware geweest, in een lastige poule, met goede tegenstanders als TOP, Die Haghe en ONDO.

ONDO had zich ook voor het toernooi geplaatst als beste tweede en had met Eibernest al verschillende wedstrijden gespeeld, waaronder het verlies voor de Eibers in de Zuid-Holland cup. In Wolvega was het trainen in de zaal en vroeg naar bed. Niet voor alle ouders, die de ladies night in Wolvega bezochten, waarbij Alex inmiddels bij de plaatselijke Greta's en Gerda's bekend staat als de 33 jarige Adonis uit Den Haag. Enfin, dat ging aan de D-tjes voorbij die een diepe nachtrust kenden en de volgende ochtend gedreven en uitgeslapen naar de sporthal van SCO togen. Daar was immers een prijs te halen.

Voor Jan was vooraf duidelijk dat hij 's middags KCC mocht coachen voor een League ticket tegen TOP (A). Dat betekende dat hij alleen de eerste wedstrijd kon coachen en de verdere coaching zou overlaten (met pijn in het hart) aan Paula, Liza en invalcoach Marco Swikker. De eerste wedstrijd was tegen Woudenberg. Mooie goals en een spannende wedstrijd verder was het een 8-5 winst voor de Eibers, die hartstochtelijk werden toegezongen vanaf de tribune waar Eibernest een prominente plek had ingenomen. Die prominente plek begon ook te gloren voor de D-tjes, zeker na een eclatante winst op Groen Geel.

Vantevoren was het motto: winnen is leuk, maar plezier staat voorop. Het winnen kwam echter steeds dichterbij, zeker toen in de derde wedstrijd Vriendenschaar de tegenstander was. Een gelijkspel was genoeg, maar niet voor de D1. In de beste wedstrijd van het toernooi was ruim voor tijd een dikke voorsprong gepakt en konden de reserves laten zien dat ze niet voor niets waren meegegaan. Invallen! De wedstrijd werd met 12-5 gewonnen, waardoor de Eibers ongeslagen de finale ingingen. En wie was de tegenstander? Juist, ONDO! Jan appte zich inmiddels een slag in de rondte vanuit het verre Arnemuiden en vervloekte tussentijds de bond die ervoor had gezorgd dat de afstand tussen zijn wedstrijd met KCC en die van de Eibers zo ver was als maar zijn kon.

Na een ruime pauze, waarin de andere ploegen hun wedstrijden om de 3e tot en met 8e plaats speelden, kon dan uiteindelijk de grote wedstrijd plaatsvinden. Nu zijn finales altijd wedstrijden op zich, waarin andere regels gelden en beter zijn niet altijd lijkt te gelden. Spanning dus bij iedereen en elk goed moment zou zowel door ONDO als Eibernest aangegrepen worden voor een enorm gejuich. Tussen het gejuich door was er ook nog tijd voor liedjes over korte rokken, een berg waarop een korfbalclub schijnt te spelen, en continue loftrompetten over alle spelers en speelsters van de D1. Zowel ONDO als Eibernest speelden met het team uit de competitie, waar andere ploegen regelmatig een speler inzetten die waarschijnlijk uit een ander team kwam, gezien de soms ontzagwekkende lengtes die werden voorgeschoteld. Wat dat betreft en wat het korfbaltechnische aspect betreft waren het ook de twee terechte finalisten.

De wedstrijd dan. ONDO pakte de eerste voorsprong, maar dat poetste de D1 snel weg. Vervolgens steeds een goal voorsprong voor de D1, die door ONDO weer ongedaan werd gemaakt. na 5-5 pakten de Eibertjes echter een 7-5 voorsprong en leek de wedstrijd gespeeld. Leek, want ONDO vocht zich weer terug en kwam op 7-7 gelijk. Op dat moment was duidelijk dat wie zou scoren hoogstwaarschijnlijk Nederlands kampioen werd. Fay besloot dat dat Eibernest moest zijn en schoot van ver achter de paal de bal door de mand. ONDO kreeg geen kans meer op een gelijkmaker door goed verdedigen van de Eibers en met 8-7 was het kampioenschap een feit. De zaal ontplofte en het veld was geel en groen. Een grootse prestatie met korfbal dat niemand anders dit toernooi heeft laten zien. Medailles, toespraken en een (beetje kleine, maar ja, het zijn pupillen) beker. Een goede organisatie die ook de supporters roemde, want die hadden er een groot feest van gemaakt.

Na al dit moois was het de thuisreis naar Den Haag. Twee-en-half uur in de bus, dat betekende veel rommel op de bovenste vloer van de dubbeldekker, waar de D1 en supporters een feestje vierden. Op Eibernest ging het feest nog stevig door, met eten voor iedereen, muziek, de beentjes van de vloer en een mooie en ontroerende erehaag voor spelers en coaches, nog een keer overgedaan toen Jan, vanuit Arnemuiden naar Den Haag gehaast, de kantine binnenkwam. Of iedereen de volgende ochtend vroeg wakker werd durf ik te betwijfelen, maar lekker geslapen hebben ze zeker wel. Bij deze, Floris (de Boris?), Sascha (Pief paf pouw), Tommiieee (Swikker, who else?), Sander (nog meer talent dan zijn pa), Lisa (met haar zijn we nooit bang), Esmée (de stille kracht), Chanique (reboundwonder), Fay (HKFay), Luco (trots als een pauw), Ole (wat had hij graag nog een bal extra in de aanval gehad...), Chenoa (met een glimlach groter dan haarzelf) en Chiara (bescheiden, maar top!), Liza, Paula, Jan en Marco: dank dat wij ook een beetje Nederlands kampioen mochten worden. We hebben enorm van jullie genoten!
Bron: HKV/Ons Eibernest.

UITSLAGEN

Poule A        Poule B    
KV Heerenveen D1 - Tempo D1   6 - 6   Woudenberg D1 - HKV/Ons Eibernest D1   5 - 8
Fortuna/Delta Logistiek D1 - ONDO(G) D1   7 - 8   Vriendenschaar(H) D1 - Groen Geel D1   6 - 5
ONDO(G) D1 - Tempo D1   7 - 7   Groen Geel D1 - HKV/Ons Eibernest D1   3 - 9
KV Heerenveen D1 - Fortuna/Delta Logistiek D1   3 - 3   Vriendenschaar(H) D1 - Woudenberg D1   6 - 6
ONDO(G) D1 - KV Heerenveen D1   7 - 5   Woudenberg D1 - Groen Geel D1   5 - 4
Tempo D1 - Fortuna/Delta Logistiek D1   6 - 3   HKV/Ons Eibernest D1 - Vriendenschaar(H) D1   12 - 5
             
             
Eindstand Poule A           Eindstand Poule B        
ONDO(G) D1 3 5 22 - 19   HKV/Ons Eibernest D1 3 6 29 - 13
Tempo D1 3 4 19 - 16   Woudenberg D1 3 3 16 - 18
KV Heerenveen D1 3 2 14 - 16   Vriendenschaar(H) D1 3 3 17 - 23
Fortuna/Delta Logistiek D1 3 1 13 - 17   Groen Geel D1 3 0 12 - 20
                     

 

Finale      
ONDO(G) D1 - HKV/Ons Eibernest D1 7 - 8    
3de/4de plaats      
Tempo D1 - Woudenberg D1 10 - 6    
5de/6de plaats      
KV Heerenveen D1 - Vriendenschaar(H) D1 7 - 4    
7de/8ste plaats      
Fortuna/Delta Logistiek D1 - Groen Geel D1 7 - 7 10 - 11 n.v.  


ONDO(G) D1

Zaterdag 19 maart heeft ONDO D1 een prachtige 2e plaats behaald op het NK in Wolvega. Omdat de D1 als een van de beste 2 tweede was geëindigd in de poule hadden zij een ticket bemachtigd. Zij waren tweede geworden achter HKV/Ons Eibernest D1 (deze naam komt nog vaak terug)

Onze D1 was op vrijdagavond al afgereisd naar Wolvega. Daar hadden ze ingecheckt in hetzelfde hotel als HKV/Eibernest D1. Op zaterdagochtend begon het voor de supporters al vroeg, om half 8 reed de bus weg van het ONDO-domein. Intussen zat de D1 lekker aan het ontbijt.

In Wolvega aangekomen heerste er een fantastische sfeer met van alle verenigingen veel en luidruchtige fans. Na het voorstellen van de ploegen was de eerste wedstrijd tegen Fortuna D1 uit Delft. In een bloedstollende wedstrijd gaven de ploegen elkaar weinig toe. Er werd om en om gescoord. Maar kort voor tijd werd de uiteindelijke beslissende 8-7 gescoord voor ONDO D1. De andere wedstrijd in de poule eindigde in een gelijkspel.
De tweede wedstrijd was tegen Tempo D1. Het werd een wedstijd met heel veel plaats fouten aan de kant van ONDO. Het scoreverloop was om en om, totdat met nog ongeveer 2 minuten te spelen er een achterstand was van 7-5. Maar het ongelooflijke gebeurde, ONDO D1 komt op gelijke stand, door een vrije bal, kort voor tijd!
Door het resultaat in de andere wedstrijd was voor ONDO D1 een gelijkspel genoeg voor de finaleplaats. De laatste wedstrijd tegen Heerenveen begon stroef, er was snel een 2-0 achterstand. Maar ONDO D1 liet al snel zien de betere ploeg te zijn en de supporters konden eindelijk een wedstrijd met een gerust hart uitkijken, eindstand 7-5. Finale bereikt!
In de andere poule liet HKV/Ons Eibernest er geen twijfel over bestaan wie er de beste was. Zij wonnen hun poulewedstrijden met speels gemak. En het team is voor onze D1 geen onbekende. Dit jaar hadden beide teams al 4x tegen elkaar gespeeld en de tussenstand was 2 gewonnen, 2 verloren.
De hal zat voor de finale bomvol, 2 fanatieke supportsgroepen, 2 aan elkaar gewaagde ploegen, de finale kon beginnen. En ook deze wedstrijd werd weer een thriller. Na een gelijk opgaande eerste helft, nam HKV/Eibernest het initiatief in de wedstrijd via 4-6 en 5-7. Nog 2 minuten te spelen en het sprookje leek afgelopen. Maar na de 5-7 werd het snel 5-6 en met nog minder dan een 1 minuut te spelen werd het alsnog 7-7, zou het dan toch…….. Maar met het eerste schot na de gelijkmaker scoorde HKV/Eibernest de beslissende 7-8. HKV/Eibernest gefeliciteerd met jullie kampioenschap. Na de teleurstelling en enkele tranen kwam gelukkig al snel het besef dat ONDO D1 tweede van Nederland is geworden en dat ze daar ongelooflijk trots op mogen zijn!


De terugreis naar ’s-Gravenzande werd een feestje met dj Rob en de zingende dames van ONDO D1. Heel fijn was het ook dat de kantine bij terugkomst open was en dat de D1 werd onthaald door veel supporters. Na nog even een hapje en een drankje werd om 21.00u een prachtige dag afgesloten!
Bedankt voor deze fantastische dag: Anne, Diede, Mauri, Renske, Casper, Sven, Freek, Rob en de trainers/coaches Linda en Saskia!
Verder willen we nog bedanken (in de hoop niemand te vergeten……..)

 • reserves Maaike, Sanne, Jesse en Teijm (het hele zaalseizoen en de hele finaledag)
 • voorbereidingscommissie (Linda Tak, Linda Benne, Karen Wildschut, Saskia Wubben)
 • alle sponsoren, door hun financiële of materiële bijdrage is het een onvergetelijke dag geworden!
 • bestuur voor het regelen van de bloemen, huldigen en openstelling kantine
 • barpersoneel, dat heel onverwacht, ervoor zorgde dat er een hapje en drankje was
 • Ilse Voois, de fotograaf
 • Victor de Haan, onze cameraman
 • Melvin de Groot, zorgt voor filmpje
 • onze verzorgster, Puck van Osnabrugge
 • evenementencommissie, in het bijzonder Sanne Voois
 • alle supporters die met hart en ziel Ondo D1 naar de 2e plaatst hebben geschreeuwdRenske Riem, Anne Wildschut, Mauri Spies en Diede van Putte.
Sven Vellekoop, Rob Arensman, Freek van Duijvenbode, Casper Tak.
Trainsters/Coaches: Linda Tak en Saskia Wubben.
Bron: ONDO(G)


Tempo D1

Door alle wedstrijden in de competitie te winnen, is de D1 kampioen geworden van de poule D-hoofdklasse-C. Dat resultaat hield in dat zij mee mochten doen aan het NK voor de D-hoofdklasse en gisteren was die dag. En wat een ontzettend mooie dag is het geworden. Met een derde plaats, hulp van meer dan 100 Tempo-supporters én de hele dag gevolgd worden door Zappsport. Hoe leuk is het leven als D-speler. En hoe leuk is zo’n dag als supporter? Nou ik kan zeggen: “Bij-zonder (J) leuk!!!”
Best wel even wennen hoor, een NK waarbij ik geen bemoeienis had als TCJ-lid maar het gevoel van spanning blijft hetzelfde. 06.00 uur de wekker, broodjes maken, tomaatjes, komkommertjes, snoep, donuts, alles in de tas en om 07.15 uur met de hele Bijenbrigade op Peets-selfie. Je weet dan dat de D-selectie al onderweg is, Wolvega ligt tenslotte 162 kilometer van Alphen aan den Rijn vandaan. Om 07.30 uur met 91 supporters in de bussen: partybus 1 met de toekomst en partybus 2 met de diehards. Binnen enkele minuten waren de ramen beslagen, werd er druk geklaverjast en schalde Vrouwkes door de boxen. Onderweg kwamen de eerste filmpjes van de D door en tot onze tevredenheid zag de warming-up er serieus uit.

Mooi op tijd arriveerden we in Wolvega waar vele anderen, die met auto’s waren gekomen, al aanwezig waren en hebben we onze plek op de tribune ingenomen. Het was tijd voor de openingsceremonie door de organiserende club SCO. Met een speciale vermelding van ons uit Alphen aan den Rijn door de wethouder kwamen de teams kwamen gespannen oplopen. Als een van de laatste was de D1 aan de beurt. Ondersteund door de uitzinnige supporters dansten en feesten de kids, trainers en Wheezy de zaal binnen en hadden toen al de tijd van hun leven. Wat een energie straalde deze groep uit!

De wedstrijden waren spannend. De eerste tegenstander was Heerenveen, een ploeg die net als onze D1 in de competitie ongeslagen was en ook veel doelpunten kon maken. Meteen een sterke tegenstander dus en bij verlies zou het bijna onmogelijk zijn om eerste van de poule te worden. Het werd een mooie wedstrijd waarbij de teams aan elkaar gewaagd waren, het publiek met trillende benen en verhoogde hartslag de kids aanmoedigden en uiteindelijk eindigde in een gelijkspel.

Daarna was ONDO aan de beurt. Inmiddels was de cameraman van Zappsport gesignaleerd. ONDO is altijd een lastige tegenstander waarbij de spelers hun hele korfbal carrière elkaar tegenkomen. Op het veld werd nog verloren van ONDO en de D1 wist dat ze er tegenaan moesten. Het werd weer een spannende wedstrijd en die ook eindigde in een gelijkspel.

De laatste wedstrijd moest er gewonnen worden van Fortuna om nog kans te houden op een eerste plaats in de poule en uiteindelijk de finalewedstrijd om de eerste of tweede plaats. ONDO moest dan wel verliezen van Heerenveen en eigenlijk dachten we dat dat mogelijk was, omdat Heerenveen een goede ploeg is. De D1 speelde goed en er werd gewonnen van Fortuna. Helaas won ONDO van Heerenveen en mocht de D1 voor de derde of vierde plaats strijden.

De finale om de derde of vierde plaats was een mooie wedstrijd. Een wedstrijd waarbij snel doelpunten gemaakt werden en de spelers lieten zien hoe goed ze zijn. Door 10-6 te winnen van Woudenberg is de D1 derde van Nederland geworden. Wat een super goede prestatie.
Iets wat in de geschiedenis van KV Tempo nog niet eerder is voorgekomen.
Een keer eerder is een D ploeg uitgekomen op het NK voor hoofdklasse, waarbij ze vijfde werden op het NK veld.

Is dat het geheim van deze D1? Dat de trainsters Elke en Anouk deel uitmaakten van die D1 die destijds meedeed aan het NK D veld? Twee meiden met bagage die zelf staan te trappelen om volgend jaar te spelen in de selectie van onze hoofmacht.
Is het de energie en onbevangenheid van de jongens en meiden? Die tijdens de wedstrijd met het publiek mee dansen en klappen en na een mooie actie van onze kleine sterke aanvoerder net zo hard Jappio meezingen?
Het zijn kids die durven de aanval te pakken, van ver en zuiver schieten, twee handig zijn en waarbij iedereen belangrijk is. Ook de jongsten die doelpunten maakten en koelbloedig een strafworp erin gooide. En echt er werd heus wel een verkeerde keuze gemaakt of een verkeerd bal gegooid maar dat kan niet anders met zoveel spanning. Maar hé, ze zijn nog maar 10 en 11 jaar.

Het is een mooie combinatie denk ik, twee trainers die super serieus zijn en het team best aanpakken maar ook de groep gedurende het jaar hebben gecoacht naar een echt team. Jongens en meiden die voor elkaar werken en het ervan af spat dat ze het leuk hebben met elkaar. Met goede reservespelers die dolgraag in wilden vallen.

Wat ben ik blij dat ik er gisteren bij was en wat was het gaaf om mee te maken. Van kleine guppies die gespot waren op het schoolkorfbaltoernooi, door familieleden lid gemaakt zijn van onze club, het gaaf vonden om voor het eerst een korfbalrokje aan te mogen en eerste wedstrijden best een beetje spannend vonden. Tot spelers van het team dat derde van Nederland is.
En wat is er mooier? Ze stonden te spelen op het NK-hoofdklasse en stonden dansend en zingend in het veld. En wat nog mooier is, het was er niet eentje maar ze deden het gewoon allemaal!

Jelka Rotteveel, Dyanne Haagsman, Indi Kasmi, Isa Kuiper.
Jeroen van Wijngaarden, Jasper de Hoogd, Arec Grootendorst, Ravi van de Erf.
Reserves: Elise van Hoevelaak, Mila Eilers, Fleur Kuiper, Bob Prikker, Wilco Nikkels, Aron Biegel.
Trainers/Coaches: Elke Otte en Anouk Nikkels.
Verzorger: Arianne Verweij.
Team begeleidster: Esther Prikker en Patricia Koersma.
Bron: Tempo

Vriendenschaar(H) D1

Het D1 team van Vriendenschaar heeft j.l. zaterdag in Wolvega met de beste 8 jeugdteams uit de landelijke regionale hoofdklassen gestreden om het Kampioenschap van Nederland.

Vergezeld van zo’n 70 supporters in het groen/zwart werd ’s morgens met een bus de reis naar Friesland gemaakt om zich te gaan meten met de andere kampioensteams.

In 2 poules van 4 won de door Houwsteel gesponsorde jeugdploeg de eerste wedstrijd in haar poule van Groen Geel. In een spannende wedstrijd werd met 6-5 gewonnen van de ploeg uit Purmerend. Ook in de 2e poulewedstrijd tegen Woudenberg leek een overwinning te worden behaald, maar in de laatste minuut werd door een gemakkelijk gegeven strafworp de voorsprong teniet gedaan en eindigde de wedstrijd in 6-6. De 3e poulewedstrijd was tegen HKV/Ons Eibernest, die haar poulewedstrijden gemakkelijk had gewonnen. Tegen de latere Nederlands kampioen uit Den Haag kwamen de jeugdige Vriendenschaarders duidelijk tekort al was de nederlaag met 12-5 wat geflatteerd.

Door de poule-resultaten eindigden Vriendenschaar en Woudenberg gelijk op de 2e plaats, maar was het doelsaldo van Woudenberg iets beter, zodat Vriendenschaar om de 5e en 6e plaats moest spelen tegen de 3e uit de andere poule en dat was Heerenveen. In deze 4e wedstrijd was te zien dat het een zware dag was voor de jeugdige korfballers, vermoeidheid ging een rol spelen en in een gelijkopgaande wedstrijd moest Vriendenschaar uiteindelijk haar meerdere in Heerenveen, dat dankzij 5 strafworpen wist te winnen met 7-4.

Een leerzame ervaring voor de talentvolle Vriendenschaarjeugd, die kan terugkijken op een geslaagde dag.

Amber de Groot, Rowin Meerkerk, Pien van Noordenne, Bente van Wingerden.
Niels van Houwelingen, Imar van der Priem, Ilvie Versteeg, Kars Versteeg.
Trainers/coaches: Lotte Muilwijk en Marcel van der Priem.
Bron: Vriendenschaar(H)

Fortuna/Delta Logistiek D1

We schrijven 19 maart 2016. De klok staat op 07.45 uur. Delft ligt er nog stilletjes bij. Behalve op het Fortuna complex aan de Schoemakerstraat. Daar was reeds eerder een bus naar Wolvega vertrokken met de D1. Nu was het de beurt aan de C1 om in te stappen voor een retourtje Goes. Daar stonden zij voor de opgave om het Nederlands Kampioenschap 1e klasse C-jeugd binnen te slepen.

De rasoptimisten onder ons zagen in dat het, gezien de pouleuitslag, een makkie zou worden. De meer behoudende types voorzagen dat er hevige strijd geleverd moest worden om sowieso geen laatste te worden. Hoe dan ook, de stemming zat er al goed in en er was genoeg gespreksstof om de reistijd door te komen. De bus was van alle gemakken voorzien en een kleine anderhalf uur later streek het team alsmede de bloedfanatieke Fortuna aanhang in Goes neer.

Na de voorbereiding en de presentatie van de teams konden onze gladiatoren direct aan de bak. DOS ’46 stond op het spreekwoordelijke menu. DOS ’46 tegen Fortuna. Een mooi affiche en direct DE kraker. Na een zenuwachtig begin kwam de diesel op gang. Iedereen kon elkaar moeiteloos vinden en gestaag vielen de doelpunten. Nu was het alleen nog maar een kwestie van het hoofd koel houden en de buit was binnen. 4 – 6 !!! Geen doelpuntrijke wedstrijd maar het gaf ook weer hoe de sportieve verhoudingen lagen. En dat waren de eerste puntjes. Daarna volgden Atalante, en VEO. Deze tegenstanders waren, zonder hen tekort te doen, van een ander niveau als DOS ’46. De finale was daar.

In de andere poule bleek Tilburg ook ongeslagen dus dit impliceerde dat de finale tegen hen gespeeld moest worden. Uiteraard was iedereen gespannen inclusief de meegereisde supportersschare. De eerste minuten gingen gelijk op maar uiteindelijk werd er een gaatje geslagen. De eindstand werd uiteindelijk bepaald op 4 – 7 en het kampioenschap was binnen. Wat een ontlading!!

Er stond een team waarin geen onderscheid werd gemaakt tussen spelers of reserves. Iedereen ging door het vuur voor elkaar. Ook het publiek gaf een mooi visitekaartje af. Hun opdracht was positief coachen. Geen kritiek maar puur opbouwende geluiden horen. Dit alles maakte dat Fortuna geroemd werd door alle aanwezigen. De terugreis naar Delft gaat de boeken in als een groot feest. Daar werden de spelers op gepaste wijze onthaald en in de rust van het eerste werden zij nogmaals in het zonnetje gezet.

Spelers en coaches bedankt. Jullie hebben laten zien waarom Fortuna een mooie club is. We kijken terug op een geweldige dag met een even zo mooi resultaat.


Chelsea Mooi, Evelijn van de Burgt, Noek de Vos, Roos Hom, Tara Mekkelholt.
Brad Schravendijk, Lucas Boes, Merijn Mensink, Milan Boes.
Trainers/Coaches: Arline Preuninger, Jord Bezemer, Mirjam Maltha en Sven Bezemer.
Bron: Fortuna/Delta Logistiek

Groen Geel D1


Sanne Dekker, Puck Gruijs, Silke Hendriks, Anna de Ridder.
Mike Buikema, Gilian Honkoop, Tim Schermer, Kenzo Visser.
Trainers/Coaches: Niels Bolhoeve en Rick van der Weide.
Bron: Groen Geel


KV Heerenveen D1


Mareé Nijland, Marrit van der Laan, Amber Klaren, Danique Klaren.
Pepijn Harends, Boris Geertsma, Daniel Feenstra, Matthijs Draaisma.
Trainers/Coaches: Jogchum Jan Klaren en Kirsten Welling.
Bron: KV Heerenveen.
 

 

Alle artikelen op een rijtje van meest gelezen naar minst gelezen