KvN Korfbal

We schrijven 19 maart 2016. De klok staat op 07.45 uur. Delft ligt er nog stilletjes bij. Behalve op het Fortuna complex aan de Schoemakerstraat. Daar was reeds eerder een bus naar Wolvega vertrokken met de D1. Nu was het de beurt aan de C1 om in te stappen voor een retourtje Goes.

Daar stonden zij voor de opgave om het Nederlands Kampioenschap 1e klasse C-jeugd binnen te slepen.

De rasoptimisten onder ons zagen in dat het, gezien de pouleuitslag, een makkie zou worden. De meer behoudende types voorzagen dat er hevige strijd geleverd moest worden om sowieso geen laatste te worden. Hoe dan ook, de stemming zat er al goed in en er was genoeg gespreksstof om de reistijd door te komen. De bus was van alle gemakken voorzien en een kleine anderhalf uur later streek het team alsmede de bloedfanatieke Fortuna aanhang in Goes neer.

Na de voorbereiding en de presentatie van de teams konden onze gladiatoren direct aan de bak. DOS '46 stond op het spreekwoordelijke menu. DOS '46 tegen Fortuna. Een mooi affiche en direct DE kraker. Na een zenuwachtig begin kwam de diesel op gang. Iedereen kon elkaar moeiteloos vinden en gestaag vielen de doelpunten. Nu was het alleen nog maar een kwestie van het hoofd koel houden en de buit was binnen. 4 - 6 !!! Geen doelpuntrijke wedstrijd maar het gaf ook weer hoe de sportieve verhoudingen lagen. En dat waren de eerste puntjes. Daarna volgden Atalante, en VEO. Deze tegenstanders waren, zonder hen tekort te doen, van een ander niveau als DOS '46. De finale was daar.

In de andere poule bleek Tilburg ook ongeslagen dus dit impliceerde dat de finale tegen hen gespeeld moest worden. Uiteraard was iedereen gespannen inclusief de meegereisde supportersschare. De eerste minuten gingen gelijk op maar uiteindelijk werd er een gaatje geslagen. De eindstand werd uiteindelijk bepaald op 4 - 7 en het kampioenschap was binnen. Wat een ontlading!!

Er stond een team waarin geen onderscheid werd gemaakt tussen spelers of reserves. Iedereen ging door het vuur voor elkaar. Ook het publiek gaf een mooi visitekaartje af. Hun opdracht was positief coachen. Geen kritiek maar puur opbouwende geluiden horen. Dit alles maakte dat Fortuna geroemd werd door alle aanwezigen. De terugreis naar Delft gaat de boeken in als een groot feest. Daar werden de spelers op gepaste wijze onthaald en in de rust van het eerste werden zij nogmaals in het zonnetje gezet.

Spelers en coaches bedankt. Jullie hebben laten zien waarom Fortuna een mooie club is. We kijken terug op een geweldige dag met een even zo mooi resultaat.

Amy Peper, Alicia Schravendijk, Moana van Viegen, Danielle Buis, Nika Verheezen,Jill Heijink en Pien van der Kooy.
Kay van Vliet, Jens de Vos, Tim van Oosten, Thomas Rodenburg, Mark Toorenburg, Sem Breider en Lars van Peij.
Trainers/Coaches: Bob Steijger en Sem Lagerberg.
Bron: Fortuna/Delta Logistiek

UITSLAGEN

Poule A        Poule B    
Drachten/van der Wiel C1 - Maassluis C1   4 - 6   Atalante C1 - VEO C1   4 - 5
Tilburg C1 - OVVO/De Kroon C1   9 - 6   DOS'46 C1 - Fortuna/Delta Logistiek C1   4 - 6
Maassluis C1 - OVVO/De Kroon C1   7 - 7   Fortuna/Delta Logistiek C1 - Atalante C1   10 - 4
Tilburg C1 - Drachten/van der Wiel C1   5 - 5   VEO C1 - DOS'46 C1   9 - 10
Maassluis C1 - Tilburg C1   7 - 7   Fortuna/Delta Logistiek C1 - VEO C1   8 - 6
OVVO/De Kroon C1 - Drachten/vd Wiel C1   4 - 1   DOS'46 C1 - Atalante C1   7 - 6
             
             
Stand Poule A           Stand Poule B        
Tilburg C1 3 4 21 18   Fortuna/Delta Logistiek C1 3 6 24 - 14
Maassluis C1 3 4 20 18   DOS'46 C1 3 4 21 - 21
OVVO/De Kroon C1 3 3 17 - 17   VEO C1 3 2 20 - 22
Drachten/van der Wiel C1 3 1 10 - 15   Atalante C1 3 0 14 - 22
                     
Finale      
Tilburg C1 - Fortuna/Delta Logistiek C1 4 - 7    
3de/4de plaats      
Maassluis C1 - DOS'46 C1 12 - 10    
5de/6de plaats      
OVVO/De Kroon C1 - VEO C1 9 - 9 10 - 11 n.v.  
7de/8ste plaats      
Drachten/van der Wiel C1 - Atalante C1 8 - 5    


Tilburg C1

Zaterdagochtend was het dan zover. Om 8.15 vertrokken we met 14 spelers, 3 begeleiders en een hoop familie naar Goes. De week vooraf hebben we ons goed voorbereid en de spelers de doelstellingen voor het toernooi laten bepalen. Woensdag was het toch even schrikken, Julia was ziek, griep, en de vraag was of ze zaterdag fit zou zijn of in ieder geval beter zodat ze mee kon.

Om 9.30 waren we in Goes. Een mooi sportcomplex, 4 sporthallen en een groot zwembad. De organisatie was perfect. We hadden een persoonlijk assistent van Togo, een kleedkamer voor onszelf om ons tussen de wedstrijden terug te trekken en de wedstrijdleiding had alles onder controle. Zo konden we ons goed voorbereiden voor de eerste wedstrijd van 11 uur.

Om half 11 werden alle ploegen voorgesteld aan het publiek en werd het toernooi geopend door de wethouder sport van Goes. Daarna direct door naar de andere hal voor de warming up.

De eerste wedstrijd mochten we spelen tegen OVVO C1. Op zo’n toernooi is het heel belangrijk dat je de eerste wedstrijd goed doorkomt. Dat resultaat bepaalt niet alleen wie de volgende tegenstander wordt, maar is ook bepalend voor het gevoel en vertrouwen. Dit was dan misschien ook onze beste wedstrijd van het toernooi. We wonnen met 9-6, overtuigend, we lieten hele goede aanvallen zien, scoorden op de juiste momenten en zagen mooie bloks. We gaven OVVO niet het gevoel dat er iets tegen ons te halen was. Het feit dat we met 3 doelpunten verschil wonnen, werd later op het toernooi nog heel belangrijk.

De tweede wedstrijd mochten we tegen de verliezer van de andere wedstrijd in de poule, Drachten C1. Zij verloren met 2 doelpunten verschil van Maassluis C1. Het was niet onze beste wedstrijd, maar wel de spannendste. Het was ook de wedstrijd waarin we zouden testen hoe Julia er conditioneel voor stond. Helaas was de conclusie dat dit niet goed zat en in de rust werd ze vervangen, echt balen. Het toernooi kwam iets te vroeg voor haar. Juul, we hebben je echt gemist vandaag in het veld.

Korfballend was het minder dan de eerste, we maakten teveel verkeerde keuzes in de aanval, maar lieten hier wel zien dat we over veel mentale weerbaarheid beschikken. Twee minuten voor tijd stonden we nog met 3-5 achter. Na een mooie aanval werd het 4-5 en door ‘slim korfbal’ kregen we vlak voor tijd een strafworp mee. Die werd genomen aan de kant waar de supporters van Drachten stonden en helaas net gemist. De strafworpnemer ving zijn bal af en kreeg daarbij een flinke beuk. Scheids legde hiervoor het spel een paar minuten stil, en met nog een paar seconden op de klok, werd de wedstrijd onder de korf hervat. Het was gewoon doorspelen, geen spelhervatting. De speler die net een strafworp mistte, maakte met een goede actie een doorloper en scoorde de gelijkmaker, 5-5. En de scheids floot direct de wedstrijd af.

De andere wedstrijd in de poule was ook in gelijkspel geëindigd. Op dat moment stonden we qua punten gelijk met Maassluis, beide 3 punten, maar wij hadden een iets beter doelsaldo. Gelijkspel in de laatste poulewedstrijd zou dus voldoende zijn om de finale te halen.

Dit hebben we niet tegen de spelers gezegd, opdracht was: wedstrijd winnen. Het geloof was er. Wedstrijd ging gelijk op. Maassluis wat fysieker en brutaler, wij wat slimmer en rustiger. Een paar minuten voor tijd gooiden we de wedstrijd op slot, we kwamen op 7-5 voorsprong. Uitspelen was de opdracht, echter kregen we nog 2 strafworpen tegen, maar die kwamen voor Masssluis te laat. De laatste kregen ze in de laatste seconden. Dus gelijkspel, en dat was voor ons voldoende om de finale te halen. Het duurde even voordat iedereen dat door had, maar de vreugde was er niet minder om.

Toen de finale tegen Fortuna C1. Een goede ploeg, die net als wij terecht de finale hadden behaald. We besloten om te starten in dezelfde opstelling als de eerste wedstrijd. Vlak voor het oplopen voor het publiek bleek dat Hester ziek was en niet kon spelen. Een enorme aderlating, een 2e zieke in het team. Naomi (C2) mocht daarom starten, en deed dit prima. De wedstrijd begon gespannen, de zenuwen en vermoeidheid speelden hierin een rol, maar na een minuut of 7 stonden we 3-1 voor. Helaas voor ons stokte toen de score. Vooral jammer omdat het vak wat doorgaans redelijk makkelijk hun doelpunten maakt, dit nu niet deed. Fortuna komt dan op 3-3 i.p.v. 4-2 of 5-1 voor ons. Toen knakte het, en kon Fortuna uitlopen naar 3-7. Uiteindelijk werd het 4-7. Ik denk dat beide ploegen gelijkwaardig zijn, maar dat Fortuna de finale beter speelden en daarom zijn ze terecht eerste geworden.

Op dat moment overheerst de teleurstelling, terwijl je eigenlijk trots mag zijn op deze prestatie.

Afsluitend werd er spontaan door de ouders, bestuur en kantinecommissie een barbecue georganiseerd (bij Bart thuis) voor alle spelers, reserves en familie. Ik denk dat dit heel belangrijk was voor het proces, iedereen ging uiteindelijk met een tevreden, voldaan en trots gevoel naar huis.

Al met al een prachtige dag om op terug te kijken. We willen de reserves bedanken, ook al speelden sommige niet of zeer weinig, zonder jullie zouden we het niet kunnen. Ook alle ouders en de meegereisde supporters. Verder het bestuur en kantinecommissie voor de spontane barbecue, Rianne en Peter voor hun gastvrijheid. En als laatste Togo voor hun voortreffelijke organisatie. Op hun website kun je een leuk fotoalbum van het NK bekijken.


Hester van der Linden, Isa Koobs, Julia Rockx, Lisa Rutjes, Marloes Beukema.
Bart Mathijssen, Pepijn Peperkamp, Sander Jansen, Sep Zoontjens, Ties Ruiter.
Trainers/Coaches: Vinsent Jansen en Martijn Koobs.
Bron: KV Tilburg

OVVO/De Kroon C1

Eindelijk was het dan zover, zaterdag 19 maart. De dag dat de C1 mocht aantreden op het NK eindtoernooi C 1e klasse in Goes. Om onze toppers optimaal te laten presteren, was achter de schermen heel veel geregeld door teamouder/begeleider Miranda Menkveld. Denk hierbij aan sponsoring door het bedrijf Zeker Weten van ouder Ron van Hattem die hele mooie NK shirts had laten bedrukken en als verrassing aan de kids werden gegeven voor aanvang van het toernooi. Ook waren er nog 2 sponsoren die verder anoniem wensen te blijven, die de kosten voor eten, drinken, lunchpakketten, fruit en wat versnaperingen op zich namen. Verzorger Pim van de OVVO selectie werd ook meegevraagd (Echt top van je Pim) en die ging zeker niet voor niets mee want er was werk genoeg voor hem aan de winkel. Er werd een mini koelkastje geregeld, een massagetafel en uiteraard moest er ook nog een rijschema gemaakt worden. En uiteindelijk werd ook nog is alles vastgelegd op video om een dvd te maken als herinnering aan deze prachtige dag.

Om 08.00 uur was het vertrek uit Maarssen en een hele karavaan met auto 's vertrok richting Goes. Er werd een pitstop gemaakt in Vianen om Aaliyah op te pikken en ik vond het een prachtig gezicht om die hele karavaan aan te zien komen rijden met spelers, ouders en overige supporters. Circa 09.45 was de aankomst in Goes. Daar werden we hartelijk welkom geheten en werden de kinderen naar de kleedkamer begeleid. De blauw witte vlaggen werden in de hal opgehangen en de kids konden nog gezamenlijk inschieten met de overige teams. 10.30 werden de spelers en trainers voorgesteld aan het publiek (circa 5 a 600 toeschouwers).

Eindelijk was het 11.00 uur, het moment van de eerste wedstrijd, OVVO - Tilburg. Daphne, Yvette, Mees en Jip in de aanval en Sem, Youri, Kiki en Iro in de verdediging. Jozua, Aaliyah, Esmee en Olaf op de bank. Zo eerste wedstrijd van het toernooi is de moeilijkste en dat was ook wel te merken aan het spel. Zenuwen en druk voerden de boventoon wat resulteerde in onnodige overtredingen waar Tilburg gretig gebruik van maakte en 4 keer wist te scoren uit vrije worpen. Bij een stand van 4-3 voor Tilburg kwamen ook nog een aantal spelers uit de B1, A1 het 1e en 3e de C1 ondersteunen met gezang en trommels. (Top van jullie !! ) OVVO was zeker niet de mindere maar verloor deze wedstrijd met 7-4. Achteraf gezien was dit wel de sleutelwedstrijd in de poule. Persoonlijk baal ik van deze wedstrijd nog het meest want deze hadden we niet hoeven te verliezen. Maar zoals ik al eerder noemde het omgaan met druk en spanning is misschien wel de moeilijkste factor en zeker voor jullie leeftijdscategorie.De 2e wedstrijd om 12.00 uur tegen Maassluis was van groot belang voor de C1 deze moest gewonnen worden om nog uitzicht te houden op een plek bij de eerste 2 van de poule om bij de beste 4 te eindigen in het toernooi. Dus ook hier kwam weer de factor druk om de hoek kijken. Hier ontspon zich een gelijk opgaande strijd. Ook in deze wedstrijd kregen we onnodige vrije worpen tegen en werden 3 stippen gemist. Juist op de momenten van de stippen gedroeg het publiek van Maassluis zich onsportief door met vele toeters de concentratie van de spelers te verstoren. OK, het is wel een NK en daar hoort een bepaalde entourage bij die je later in de senioren ook gaat tegenkomen. Het gevolg daar van was wat gemor tussen de 2 supportersgroepen van beide kampen. De organisatie van het toernooi in Goes zou daar is naar moeten kijken en iedere vereniging zijn eigen supportersvak moeten geven. Die mogelijkheid was er wel want de tribune was opgedeeld in 5 vakken met een hekje er tussen en bij deze wedstrijd zaten de supporters door elkaar heen. Maar goed om maar bij het korfbal te blijven en niet bij de randzaken want het draait toch uiteindelijk om de spelers zelf. Deze wedstrijd was een gelijk opgaande strijd en er werd geen duimbreed toegegeven aan elkaar. Met nog anderhalve minuut op de klok nam onze C1 de leiding in de wedstrijd met 7-6. De spanning liep op en de hartslagen waren te horen op de tribunes. Met nog een halve minuut te gaan kreeg Maassluis een discutabele stip toegewezen. De scheidsrechter had een overtreding gezien bij een doorbraak van Maasluis, maar wat de beste man niet zag was dat er lopen aan vooraf ging. De stip ging er op miraculeuze wijze via de voorkant van de korf in. Normaal gaat zo bal 99 van de 100 x niet door de korf maar het beetje geluk ontbrak de C1 hier bij. Uitslag 7-7. De andere wedstrijd tussen Drachten en Tilburg was eveneens een gelijkspel geworden. Tilburg en Maasluis gingen toen zodoende aan de leiding in de poule met 3 uit 2 en OVVO en Drachten stonden 3e en 4e met 1 uit 2.

De laatste en 3e wedstrijd in de poule was dus Drachten- OVVO en Maassluis tegen Tilburg. Er werd wat gerekend en bij een overwinning van OVVO en een overwinning van Tilburg tegen Maasluis kon OVVO toch nog de 2e plaats van de poule bemachtigen en zodoende om plek 3 en 4 spelen. De boodschap was dus duidelijk.. winnen !! Drachten was in mijn ogen ook de zwakste tegenstander uit de poule dus dat moest lukken. De C1 ging voortvarend van start en nam al snel de leiding. Deze wedstrijd werd makkelijk gewonnen met 4-2. De uitslag had veel hoger kunnen uitvallen maar ook in deze wedstrijd ontbrak het soms aan een beetje scherpte en geluk in de afronding. De wedstrijd tussen Maasluis en Tilburg werd tegelijkertijd gehouden en werd een gelijk spel. Hierdoor eindigde OVVO op de 3e plaats in de poule.

1. Tilburg 3-4
2. Maasluis 3-4
3. OVVO 3-3
4. Drachten 3-2

OVVO was toen veroordeeld om voor de 5e en 6e plaats te spelen tegen VEO die ook 3e in hun poule werden. Ook hier ontspon zich een gelijk opgaande strijd wat er soms erg fysiek aan toe ging en Pim het nodige werk bezorgde (ook hulp aan de tegenpartij). Deze wedstrijd leek goed te gaan voor OVVO en nam met 3 verschil de leiding met nog 5 minuten op de klok. Ook de reserves Olaf (D1) en Esmee (C2) kregen nog wat speeltijd als dank voor hun medewerking en vielen beiden goed in. VEO wist zich echter terug te vechten tot 9-9 en een verlenging van 2x 5 minuten was noodzakelijk om de strijd om plek 5 en 6 te beslechten. VEO trok hier bij aan het langste eind en wist met 11-10 te winnen.

Met wat meer geluk in de afronding en omgaan met spanning had er ook zomaar een finaleplaats in het verschiet kunnen liggen. Zo klein waren de verschillen op dit toernooi. Dit toernooi is een hele goede leerschool geweest voor jullie en uiteindelijk word je er ook weer sterker van. Mochten jullie op het veld weer een NK bereiken (wat mogelijk is want ook daar hebben de toppers zich geplaatst voor de kampioenspoule) dan weten jullie nu wat er vereist word en wat je kan verwachten. Dat zal het dan zeker een stuk makkelijker maken. Ik ben trots op jullie wat jullie hebben bereikt dit seizoen, want er kunnen er niet veel zeggen dat ze op een podium als het NK hebben mogen acteren. Jullie mogen ook trots zijn op jezelf. Ik denk dat ik nu spreek namens alle ouders en supporters. Deze entourage smaakt wel naar meer en daar gaan we dan ook voor op het veld. Koppies omhoog, borst vooruit !!! en knallen buiten op het veld.

Als afsluiter werd er nog gezamenlijk gegeten bij de MC Donalds in Meerkerk waardoor we moe en voldaan huiswaarts keerden. Alle supporters hartelijk bedankt namens de C1 voor jullie steun. OVVO heeft van zich laten horen en de tribunes laten schudden !! Ciaooo


Kiki ter Hart, Aaliyah van Hattem, Yvette van Hattem , Esmee van Keulen, Iró Papoutsakis, Daphne Rodenburg.
Mees Herkes, Sem van der Mei, Jozua van der Putten, Youri Stoof, Jip Veerkamp, Olaf Zaal.
Trainers/Coaches: Ilse Dingjan en Anouk Haars.
Verzorger: Pim Blauw.
Bron: OVVO/De Kroon


Drachten/van der Wiel C1


Juna Nutters, Silke Dijk, Noa Wiersma, Wenke Dries, Rixt Buma, Roos Leurink.
Niels Veenstra, Dennis van de Veen, Thom Kleinhuis, Thomas du Toit, Sjoerd Buisman, Martijn de Zee.
Trainers/Coaches: Redmar Bauer en Stephan Smeijers.
Bron: Drachten/van der Wiel.
 

 

Alle artikelen op een rijtje van meest gelezen naar minst gelezen